Arbeite nur, die Freude kommt von selbst!

Prima ve víru knihovního maratonu

14.11.2012 10:42

Vybavte se vším, co potřebuje správný čtenář

aneb Prima ve víru knihovního maratonu tráví celé dny

            Jistě i Vy máte rádi chvilky, kdy si sednete s knihou na místo, kde se cítíte dobře a odkud začínáte svou cestu za dobrodružstvími ve společnosti oblíbených literárních hrdinek a hrdinů. O své zkušenosti a ukázky z oblíbených knih se přišli podělit studentky a studenti primy spolu s vyučujícím českého jazyka a literatury v rámci projektu Den s knihou. V tak významný den nemohl chybět samozřejmě ani třídní učitel.

            Přípravy na projekt probíhaly již v průběhu měsíce října v hodinách českého jazyk i formou domácích příprav. Až před podzimními prázdninami, tedy 25. října, přišel den D. Ráno v osm hodin odstartovalo zvonění dopolední část věnovanou připraveným referátům o oblíbených knihách. Všichni prokázali nejen znalosti o knihách, spisovatelích, ale především si vyzkoušeli vystupování před kolektivem. Každý referát byl doplněn četbou ukázky. Snažili jsme se o jakousi ochutnávku spisovatele i díla. A jak moc chutnaly jednotlivé výkony spolužáků i ukázky z knih, ukázalo ocenění rozdanými zlaťáky a stříbrňáky, kterými studenti při dražbě ocenili vystoupení i knihy. Po zhodnocení následovalo promítání krátkého filmu o vzniku tištěné knihy. Filmem provází Zdeněk Svěrák a je součástí programu na zvýšení čtenářské gramotnosti. Pokračovali jsme krátkým povídáním o knize jako hodnotné věci. A protože primánky a primáni jsou už zdatnými čtenářkami a čtenáři, vyrobili každý svůj vlastní čtenářský erb. Ve většině z nich se objevily atributy sov, knih a brýlí. Zpravidla se dále jednalo také o věci, jež správný čtenář nutně potřebuje. Některá díla měla obvyklý erbovní styl, jiná byla ovlivněna říší fantazie, která vládne právě v knihách. Po obědě jsme se oblékli a vydali se ze školy směrem k Městské knihovně Ervína Špindlera, kde nás netrpělivě očekávaly knihovnice v dětském oddělení. Rozdělili jsme se na dvě skupiny a vystřídali se v obou patrech dětského oddělení. Při výkladu paní knihovnice jsme se dozvěděli o systému vypůjčování knih, o jejich třídění v knihovně i o dalších aktivitách, které pro své čtenáře městská knihovna pravidelně pořádá. Malou ochutnávkou byly aktivity připravené ve druhém patře dětského oddělení. S těžkým srdcem jsme se rozloučili a vyrazili směr domov, konkrétně oblíbené místo pro čtení.

            Velký dík patří vedení naší školy za ochotu a podporu v průběhu realizace celého projektu, taktéž patří velké poděkování i pracovnicím Městské knihovny Ervína Špindlera za poutavý a vyčerpávající výklad i za aktivity připravené pro studenty. Již druhý rok realizace tohoto projektu ukazuje, že podpora čtení má smysl!

                            Jan Hejduk, vyučující českého jazyka a literatury, a Lukáš Feigl, třídní učitel

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode