Arbeite nur, die Freude kommt von selbst!

Exkurze studentů tercie do Trojské kotliny

08.10.2014 14:36

Pondělí 29. září byl den jako stvořený pro výuku v terénu. Za cíl jsme měli vybrané dva zajímavé objekty v pražské Troji – zoologickou zahradu a Trojský zámek.

V pražské ZOO jsme měli objednaný výukový program s názvem Africká savana. Trasa nás vedla od hlavního vchodu do horní části ZOO.

První delší zastavení bylo u pavilonu Afrika zblízka. Zde jsme řešili vzhled savany, druhy živočichů a rostlin, které v ní najdeme a jejich množství. Za krále savany byl překvapivě korunován hmyz spolu s dalšími bezobratlými, kteří společně hmotností předčili šelmy i býložravce. V pavilonu jsme se přesvědčili, že tasmánský čert i klokan mají na černém kontinentě dvojníky – medojeda kapského a naháče jihoafrického. Dál jsme po cestě pokračovali kolem výběhů antilop sitatungy, bonga horského a antilopy konžské. Bylo zajímavé učit se číst ze vzhledu zvířete jeho životní strategii, určit jeho predátora. Taky už všichni víme, že na savaně nenajdeme jako suvenýr antilopí paroh.

Velkým zážitkem byl pro první skupinu hroší bazén, kde se „kočkovali“ otec hroch Slávek se synem hrochem Válečkem. Velká tlama jasně ukázala, kdo je na savaně pánem ve vodě. I díky tomu byl úkol „jak rozdělit zvířatům potravu na savaně“ snadný.

Pak už jsme se kolem nového výběhu slonů indických dostali k cíli naší exkurze – africkému panoramatu popř. až do pavilonu žiraf. Měli jsme možnost sledovat pasoucí se stáda kopytníků, jako bychom byli v Africe. Nejblíž nám byly majestátní žirafy, o nichž byl i poslední úkol exkurze. Navíc jsme se o nich dozvěděli, že vzor na jejich srsti je jako otisk prstů – zcela unikátní kro každou žirafu Druhá skupina měla navíc možnost pohladit si žirafí srst, sloní kůži, potěžkat pažní kost slona a krční obratel žirafy.

Exkurze byla završena výborným globálním obědem a do Roudnice se tím pádem vrátili všichni spokojení.

RNDr. Kateřina Blažová, Mgr. Lukáš Feigl

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode